Bekijk de achtergrondfoto

Programma

Hier vindt u informatie over de activiteiten op World Kidney Day 2019. Organiseert u een activiteit? Laat het ons weten! Dat kan met het formulier Aanmelden WKD. We vermelden uw activiteit dan in het programma.

Activiteiten op World Kidney Day 2019

Landelijk
Nierstichting Restaurant Driedaagse
G
astronomisch genieten bij top restaurants! Ben jij een fijnproever en liefhebber van pure smaken? Noteer het dan maar vast in je agenda: de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Op 12,13 en 14 maart serveren restaurants een speciaal tasting menu om je vingers bij af te likken! Met aandacht voor verse ingrediënten, pure smaken en minder zout. Laat je verrassen door culinaire smaaksensaties! Vanaf januari kun je een tafel voor lunch of diner reserveren via www.restaurantdriedaagse.nl

Datum: 12, 13 en 14 maart 2019
Locatie: heel Nederland (voor een restaurant in uw regio: www.restaurantdriedaagse.nl

Nederlandse Antillen

De Nederlandse federatie voor Nefrologie (NfN) lanceert, in samenwerking met Diapriva een aantal initiatieven om voorlichting en bewustwording over (preventie van) nierziekten op de Nederlandse Antillen te bevorderen. Het betreft de volgende initiatieven:  
Een nefrologie-onderzoekster uit Nijmegen interviewt een jonge nierpatiënt uit Suriname. In dit interview komt aan de orde hoe hij de dialyse ervaart en wat de invloed is van de dialyse op zijn dagelijks leven en zijn toekomstperspectief.
Daarnaast wordt er een voorlichtingsfilm gemaakt door dialyseverpleegkundigen in samenwerking met nierpatiënten en de afdeling ICT van Fundashon Mariadal Boneiru (het ziekenhuis op Bonaire). Doel van deze voorlichtingsfilm is mensen bewust te maken van de invloed van nierziekten op de kwaliteit van leven en informeren over manieren waarop nierziekten te voorkomen zijn. Ook wordt er een korte voorlichtingsfilm in het Papiamentu gemaakt over de anatomie en de werking van nieren, ten behoeve van Papiaments-sprekende mensen op de Antillen.

Apeldoorn

Informatiestand
Nierpatiënten Vereniging Solidair (NVS) is samen met de Dialyse Centrum Apeldoorn aanwezig met een informatiestand om aandacht te vragen voor nierziekten en het publiek te informeren. In die week is het ook de Week van Zorg en Welzijn en daar wordt ook aandacht aan besteed.
Datum: donderdag 14 maart 2019
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Centrale hal Gelre Ziekenhuis Apeldoorn

Groningen

Publiekslezing
over nieren, leefstijl en nierfunctie vervangende behandelingen.
Wist u dat bijna iedereen teveel zout eet en dat u hierdoor nierproblemen kunt krijgen? Het UMC Groningen, Martini Ziekenhuis en Dialysecentrum Groningen vertellen u graag meer over nieren, gezonde leefstijl en nierfunctievervangende behandelingen tijdens een publiekslezing door prof. dr. R.T. Gansevoort op World Kidney Day. Tevens is er een informatiemarkt. Toegang is gratis. Programma: 
15:00 uur: Ontvangst in de Martinikerk en gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken.
15:45 uur: Publiekslezing door prof. dr. R.T. Gansevoort, internist-nefroloog UMCG.
16:30 uur: Gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken.
17:00 uur: Afsluiting

Datum: donderdag 14 maart 2019
Locatie: Martinikerk Groningen Martinikerkhof 3, 9712 JG Groningen
Toegang: gratis, aanmelding vooraf niet nodig.

Wandeling binnenstad Groningen
De Nierpatiënten Vereniging Noord-Nederland (NVNN) organiseert op World Kidney Day een wandeling door de binnenstad van Groningen. Meer informatie hierover via www.nvnn.nl.


Hoofddorp

Informatiestand
De Kennemer Vereniging voor Dialyserenden en Getransplanteerden (KVDEG) staat op World Kidney Day samen met medewerkers van de dialyseafdeling met een informatiestand in het Spaarne Gasthuis om u te informeren over nierziekten. Datum: donderdag 14 maart 2019
Tijd: 09.00-15.00 uur
Locatie: Spaarne Gasthuis Hoofddorp, Spaarnepoort 1, 2134 TM Hoofddorp

Nijmegen

Voorlichting over nieren op basisscholen
Het Radboud UMC laat kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool kennismaken met nieren; hoe ze werken en hoe het is om met een nierziekte te leven. Ze krijgen een interview met een patiënt te zien en leren ze aan de hand van proefjes hoe nieren werken, waarom te veel zout eten niet goed is en ze maken live een echo mee waarbij ze de nieren van een vrijwilliger kunnen zien. Ook gaan ze met een patiënt in gesprek. In de middag maken ze gezamenlijk de grootste levende niertubulus. Helaas is het niet mogelijk hier een officieel wereldrecord van te maken maar er zit wel een wedstrijdelement in: zo veel mogelijk 'urine' produceren. 

Rotterdam

'65 jaar dialyse op Zuid'; feestelijke opening expositie en boekpresentatie
Dr. E.E. Twiss pionierde en verfijnde met de ontwikkeling van kunstnieren de acute dialyse vanaf 1953 en startte het eerste dialysecentrum in Nederland in het Sint Clara Ziekenhuis. Op World Kidney Day (14 maart), in het 100ste geboortejaar van dr. E.E. Twiss, viert het Maasstadziekenhuis het 65-jarig bestaan van de dialyseafdeling graag met u met als thema ‘één team één taak’.

Datum: 14 maart 2019
Programma: 17.00 - 19.00 uur; opening expositie en boekpresentatie ‘65 jaar dialyse op Zuid’ (auteurs Herman Broers en Paul Gundlach)
Aanmelden: per e-mail dialyse65jaar@maasstadziekenhuis.nl  (o.v.v. naam, functie en telefoonnummer). U ontvangt een bevestiging van de inschrijving.
Locatie: Maasstad Ziekenhuis (begane grond, bouwdeel L), Maasstadweg 21, 3079 DZ Rotterdam

Meer informatie over het programma vindt u op de website van het Maasstadziekenhuis. Meer informatie over het boek of de mogelijkheid tot het bestellen van het boek '65 jaar dialyse op Zuid' vindt u op de website van de uitgever.

Utrecht

Schoolklas bezoekt het Wilhelmina Kinderziekenhuis 
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis organiseert op World Kidney Day een rondleiding voor de basisschoolklas van een van hun jonge nierpatënten. De kinderen krijgen een kleine rondleiding, er wordt uitleg gegeven over de werking van nieren en Esther-Clair Sasabone van Bureau Sterrenstof zal voorlezen uit haar boek. Daarna wordt een laboratorium bezocht en sluiten ze af met een leuke sportieve activiteit. Zo leren de kinderen meer over (de werking van) nieren en wat je kunt doen om je nieren gezond te houden.  


Welkom op de website van World Kidney Day!

Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Waarom WKD?
Met WKD willen we mensen bewust maken van het belang van onze nieren en de frequentie en de impact van nierziekten terugdringen.

Lees meer arrow1
Doelen World Kidney Day
  • Bewustwording van het belang van onze nieren
  • Meer begrip creŽren voor nierpatiŽnten
  • Frequentie en impact van nierziekten terugdringen
  • Stimuleren van preventief gedrag
Programma

Contact

NierpatiŽnten Vereniging Nederland
Postbus 284
1400 AG Bussum

Bezoekadres
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
Secretariaat: secretariaat@nvn.nl

Routebeschrijving