Bekijk de achtergrondfoto

Programma

Bekijk de activiteiten van World Kidney Day 2017. De activiteiten vinden plaats op 9 maart, tenzij een andere datum wordt genoemd.


Diavara

Leiden

 • Informatiestand waar voorlichting wordt gegeven over nieren, diabetes en hartfalen. En over gezond en zoutarm koken aan de hand van de kookboeken ‘Spice Wise’ en ‘Spice Wise Too' en ‘Eten met Plezier’. Voor de bezoekers zijn er recepten en zoutarme kruiden.


Kennemer Vereniging Dialyserenden en Getransplanteerden (KVDEG)

Haarlem

 • Informatiekramen in het Spaarne Gasthuis, in samenwerking met het dialysecentrum.

Laurentius Ziekenhuis

Roermond

Presenteren van het recent (via crowdfunding) aangeschaft fietslabyrint aan bezoekers van het Laurentius: zelf fietsen, uitdelen WKD flyers, delen van informatie over nieren, nierziekten en nierfunctievervangende behandelingen.


Slingeland Ziekenhuis

Doetinchem, Varsseveld

Op 8 en 9 maart vinden er allerlei activiteiten plaats voor de dialysepatiënten, ook in de dependance te Varsseveld:

 • Er is een entertainer die de patiënten welkom heet en uitzwaait.
 • Een goochelaar vermaakt de patiënten met zijn trucs.
 • Studenten MBO Graafschapcollege uiterlijke verzorging en kappersopleiding zorgen voor ontspanning en een feestelijk teint.
 • Studenten bakkersopleiding zorgen voor iets lekkers bij de koffie.
 • De kok van het Slingeland Ziekenhuis zorgt voor een extra lekker hapje.
 • Ook de nachtpatiënten worden niet vergeten: zij krijgen een goodie-bag en een lekker ontbijtje.
 • Op 9 maart organiseert het Slingeland Ziekenhuis ’s avonds een minisymposium 'Passende zorg op de dialyse; welke rol speel jij?' Het is bedoeld voor professionals in de zorg vanaf niveau 4 - 5.

Nierpatiëntenvereniging Catharina-Ziekenhuis Eindhoven / Dialysecentrum Deurne

Eindhoven, Deurne

 • NCZ bemant een informatiestand in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven
 • Op zondag 26 maart is er, nog in het kader van WKD, een 'gezondheidswandeling' op het ORO-terrein in Deurne. Dit is een samenwerking tussen Elkerliek Ziekenhuis, LEEF Deurne en Nierpatientenvereniging NCZ .

Maasstad Ziekenhuis

Rotterdam

 • In de centrale hal van het Maasstad Ziekenhuis zal van 13.00 uur tot 16.00 uur een informatiemarkt plaatsvinden met allerhande informatie over nieren en nierfunctievermindering, transplantatie/donatie, behandelingen, zelfmanagement, voeding en diabetes.

Nierpatiënten Vereniging Solidair

Deventer

NVS deelt flyers uit op het treinstation in Deventer en gaat met voorbijgangers in gesprek over nieren, en hoe je ze gezond houdt.


Nierpatiëntenvereniging Zwolle

Kampen

De Nierpatiëntenvereniging Zwolle en de Willem Kolff Stichting organiseren samen meerdere activiteiten waarin het verleden, heden en toekomst van de kunstnier centraal staan.

 • Overdracht archief dr. Kolff aan het stadsarchief Kampen
 • Expositie ‘De omwenteling die in Kampen begon’, gebaseerd op de Kolff Collectie (flyer expositie)
 • Symposium over verleden, heden en toekomst van dialyse

Alle informatie (programma, locatie, inschrijven) vindt u in het persbericht World Kidney Day in de Stadskazerne.


Nierpatiëntenvereniging Roermond

Roermond

Op 9 maart zal in de hal van het Laurentius ziekenhuis het project 'Fietslabyrint' worden geïntroduceerd bij het publiek, genodigden en de media. Op 30 mei komt een vervolg hierop met een voorlichtingsbijeenkomst over meer bewegen.

Fietslabyrint is fietsen tijdens de dialyse met een scherm voor je waarop je zelf een stad of gebied kiest waar je wilt fietsen. Tijdens het dialysefietsen zie je dus een andere omgeving. Ook kun je zelf route bepalen en hoe hard je fietst. Fietsen wordt daardoor niet snel saai.


Nierpatiëntenvereniging Radboud

Nijmegen

 • Wegens groot succes op herhaling: de interactieve lab tour door Joost Hoenderop, hoogleraar moleculaire nierfysiologie. Themaleider Joost Hoenderop geeft een college over de nier, er is een ‘kidney on a chip’ en er zijn demonstraties over pathologie, ijzerhuishouding en niercellen in het lab. Vorig jaar was dit een enorm succes. Het leidde vaak ook tot leuke discussies en kritische vragen van patiënten. Wat levert dit onderzoek mij op? Het dwingt onderzoekers ook om hier goed over na te denken.
 • Verder organiseert het Radboudumc, samen met de afdelingen Fysiologie, Farmacologie/toxicologie, Laboratoriumgeneeskunde, Pathologie, Kindernefrologie en Nefrologie, in de ochtend een informatiemarkt voor nierpatiënten. Hier laten zij zien wat zij aan nieronderzoek doen.
 • De N.V.R. bemant een stand op de informatiemarkt. Daar wordt informatie over (het gezond houden van je) nieren gegeven en een dialyseapparaat en andere kunstnieren getoond.
 • Patiënten op de dialyseafdeling krijgen een lekkernij bij de koffie.
 • De paarse goochelaar bezoekt de kinderen en volwassenen op de dialyseafdeling.

Nierpatiëntenvereniging Sint Maarten

Venlo

Nierpatiëntenvereniging Sint Maarten organiseert een gezellige middag voor nierpatiënten, met onder andere een optreden van troubadour Math Craenmehr.


Nierpatiëntenvereniging OLVG

Amsterdam

Nierpatiëntenvereniging OLVG gaat in gesprek met het publiek en deelt promotiepakketjes met een appel uit in het Oosterpark te Amsterdam.


Nierpatiëntenvereniging Oost Nederland

Almelo, Hengelo, Borne en Enschede

De Nierpatiëntenvereniging Oost Nederland (NON) geeft ieder jaar tijdens WKD voorlichting over nieren en nierproblemen. Dit jaar delen ze folders uit en gaan met reizigers in gesprek bij de bushaltes in Almelo, Hengelo, Borne en Enschede. 


Diacatra

Emmen

Nierpatiëntenvereniging Diacatra staat met een informatiestand in het Scheper Ziekenhuis. Ze verstrekken daar informatie over (gezonde) nieren en bieden zoutarme producten aan.


Parkstad

Heerlen, Sittard

Nierpatiëntenvereniging Parkstad bemant 2 informatiestands: in MC Zuyderland Heerlen en MC Zuyderland Sittard.


Niepatiënten Vereniging Maastricht

Maastricht

 • Alle patiënten die op en rond 9 maart aanwezig zijn in het ziekenhuis azM, het dialysecentrum in Valkenburg, de dialysehub La Valence, de thuisdialyse en alle patiënten van de transplantatieafdeling ontvangen een traktatie van het bestuur en vrijwilligers van de NVM.
 • In de centrale hal van het azM bemannen zij een informatiestand met uiteraard informatie over nierziekten en het gezond houden van je nieren. Daarnaast zijn zelfgebakken, zoutarme WKD-koekjes met NVM-logo.
 • Voor meer informatie bekijk het Programma World Kidney Day 2017 van de NVM.

Nierpatiënten Vereniging Noord Nederland

Groningen, Assen, Delfzijl, Stadskanaal, Drachten

De Nierpatiënten Vereniging Noord Nederland (NVNN) trakteert al haar leden op een zakje zoutloze kruiden.


Vereniging voor Nierpatiënten regio Den Haag

Den Haag, Leidschendam, Delft, Zoetermeer

 • De Vereniging voor Nierpatiënten regio Den Haag deelt petit fours uit in de 6 ziekenhuizen:
  - Hagaziekenhuis, Den Haag                
  - HMC Westeinde, Den Haag
  - HMC Bronovo, Den Haag
  - HMC Antoniushove, Leidschendam
  - Reinier de Graaf Gasthuis, Delft
  - Het Lange Land Ziekenhuis, Zoetermeer
 • Er is een kookworkshop in de Britisch School
 • In het bejaardenhuis in Den Haag worden zoutarme hapjes klaargemaakt

UMC Utrecht, Radboud UMC, UMCG, AMC, VUmc, LUMC

Wilhelmina Kinderziekenhuis, centrale hal 15.30 -18.30 uur

 • De ronde van UMC Nederland: dokters en onderzoekers fietsen samen met wielrenner Johnny Hoogerland naar het WKZ!
 • College tour: in het kindertheater is een 'College Tour' door Esther-Clair Sasabone met Johnny Hoogerland, Hilde Dorman (World Transplant Games-winnaar met donornier), dr. Marc Lilien en WKZ sportief
 • ‘Meet and greet-markt’

Lees voor meer informatie over deze activiteit de flyer van het WKZ 


Leef! en D.I.O.R.

Amersfoort

Nierpatiëntenverenigingen Leef! en D.I.O.R. organiseren gezamenlijk een themamiddag over voeding en beweging voor hun leden. Aansluitend is er gelegenheid om na te praten of een spelletje te doen, onder genot van een hapje en een drankje.

Bekijk het WKD-programma van Leef! en D.I.O.R.


Dialyse Centrum Groningen

Groningen

In de week van WKD, van 6 tot en met 9 maart, besteedt het DCG aandacht aan leefstijl. Zowel patiënten als medewerkers krijgen een kaart met tips om gezond te eten, te bewegen en voorzichtig te zijn met alcohol en stress. Daarnaast worden via Twitter tips gegeven. Want, ook voor patiënten met een chronische nierziekte blijft een gezonde leefstijl ontzettend belangrijk. Bijvoorbeeld om naast de dialyse een betere kwaliteit van leven te hebben of om fit te blijven voor een mogelijke transplantatie.


Digna

Breda

De nierpatientenverenging Digna heeft, in samenwerking met het dialysecentrum, een informatiekraam in de centrale hal van het Amphia Ziekenhuis. Ze geven daar informatie over dialyseren en alles wat daarbij komt kijken. 


Welkom op de website van World Kidney Day!

Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Waarom WKD?
Met WKD willen we mensen bewust maken van het belang van onze nieren en de frequentie en de impact van nierziekten terugdringen.

Lees meer arrow1
Doelen World Kidney Day
 • Bewustwording van het belang van onze nieren
 • Meer begrip creŽren voor nierpatiŽnten
 • Frequentie en impact van nierziekten terugdringen
 • Stimuleren van preventief gedrag
Programma

Contact

NierpatiŽnten Vereniging Nederland
Postbus 284
1400 AG Bussum

Bezoekadres
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
Secretariaat: secretariaat@nvn.nl

Routebeschrijving