Bekijk de achtergrondfoto

14 maart: '65 jaar dialyse op Zuid'; feestelijke opening expositie en boekpresentatie

Dr. E.E. Twiss pionierde en verfijnde met de ontwikkeling van kunstnieren de acute dialyse vanaf 1953 en startte het eerste dialysecentrum in Nederland in het Sint Clara Ziekenhuis. Op World Kidney Day (14 maart), in het 100ste geboortejaar van dr. E.E. Twiss, viert het Maasstadziekenhuis het 65-jarig bestaan van de dialyseafdeling graag met u met als thema ‘één team één taak’.

Programma
17.00 - 18.00 uur  Feestelijke opening expositie en boekpresentatie ‘65 jaar dialyse op Zuid’ (auteurs Herman Broers en Paul Gundlach)
18.00 - 19.00 uur  Netwerken en borrel

Aanmelden
Aanmelden kan door een mail te sturen naar dialyse65jaar@maasstadziekenhuis.nl  (o.v.v. naam, functie en telefoonnummer). U ontvangt een bevestiging van de inschrijving.

Locatie
Maasstad Ziekenhuis (begane grond, bouwdeel L), Maasstadweg 21, 3079 DZ Rotterdam

Boek '65 jaar dialyse op Zuid'
Ooit was het dialysecentrum van het Maasstad Ziekenhuis het enige in Nederland. Internist Erik Twiss (1919-2014), eerder assistent bij kunstnieruitvinder Willem Kolff, dialyseerde vanaf 1953 in het Sint Clara Ziekenhuis patiënten met acuut nierfalen. In het spoor van zijn leermeester maakte Twiss dodelijk nierfalen behandelbaar met een zelfgebouwde kunstmatige nier. Na Kolffs emigratie was dokter Twiss in Rotterdam-Zuid Nederlands laatste hoop voor nierpatiënten. In Twiss' honderdste geboortejaar reconstrueren auteurs Herman Broers en Paul Gundlach 65 jaar dialyse op Zuid. Van Twiss naar Maasstad de lange weg die dialyse aflegde. Van de inspiratie die Twiss opdeed bij Kolff tot de diverse nierfunctievervangende behandelingen die nu in het Maasstad Ziekenhuis worden aangeboden. Het verhaal van 65 jaar dialyse op Zuid inspireert om met grote toewijding ook in de toekomst nierpatiënten de hoogst mogelijke kwaliteit van leven te bieden.

ISBN: 9789082736717 / NUR: 680
Prijs: € 14,95     
Het boek is een uitgave van AERIE Auteurs Uitgevers i.s.m. het Maasstad Ziekenhuis, mede mogelijk gemaakt door o.a. het Dr. E.E. Twissfonds en het boek is via de uitgever te bestellen.

 


Welkom op de website van World Kidney Day!

Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Waarom WKD?
Met WKD willen we mensen bewust maken van het belang van onze nieren en de frequentie en de impact van nierziekten terugdringen.

Lees meer arrow1
Doelen World Kidney Day
  • Bewustwording van het belang van onze nieren
  • Meer begrip creŽren voor nierpatiŽnten
  • Frequentie en impact van nierziekten terugdringen
  • Stimuleren van preventief gedrag
Programma

Contact

NierpatiŽnten Vereniging Nederland
Postbus 284
1400 AG Bussum

Bezoekadres
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
Secretariaat: secretariaat@nvn.nl

Routebeschrijving