Bekijk de achtergrondfoto

WKD in Kampen: Kolff en de kunstnier

De omwenteling die in Kampen begon

In Kampen, de bakermat van de dialyse, stond World Kidney Day in het teken van de kunstnier die dit jaar 75 jaar bestaat. In vier lezingen werd kort verteld over het verleden, het heden en de toekomst. Herman Broers trapt af met een lezing over het verleden, waarbij dr. Willem Kolff centraal staat. Als uitvinder van de dialysemachine, de hart-longmachine en het kunsthart is Kolff verantwoordelijk voor het redden van miljoenen mensenlevens. Maar als dokter had Kolff niet alleen hart voor de techniek in de zorg, maar ook voor zijn patiënten. Een sympathieke dokter en uitvinder, zo werd Kolff omschreven. Na de eerste lezing wilde je dat je Kolff zelf had gekend.

In de tweede en derde lezing staat het heden centraal. Nefroloog dr. J. Offerman vertelt kort over de ontwikkeling van de hemodialyse. Zijn afsluitende woorden ‘het is fantastisch dat dialyse mogelijk is, maar je betaalt een dure prijs’ blijken herkenbaar voor veel mensen in de zaal. Vervolgens vertelt nierpatiënt Jannie Smit op een indrukwekkende manier over haar belangrijkste ervaringen. Ze lijkt zich aan te sluiten bij dr. Offerman als ze besluit: ‘dialyseren was mijn baantje en op de werkvloer, de dialyseafdeling, was de sfeer altijd gemoedelijk.’

Het symposium wordt afgesloten met een lezing van drs. Jasper Boomker, programmadirecteur bij de Nierstichting, over de toekomst van de draagbare kunstnier, of “wandelnier”. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de draagbare kunstnier, maar het zal zeker nog een paar jaar duren voordat deze er komt. De manier waarop Boomker de ingewikkelde, achterliggende techniek van de draagbare kunstnier beschrijft is zeer toegankelijk voor iedereen, of je er nou al verstand van had of niet. 

Na het symposium konden geïnteresseerden een kleine tentoonstelling over dr. Willem Kolff bezichtigen. Onder het genot van een drankje en zoutloze snacks (heerlijk!) kon nog eens rustig de levensloop en de uitvindingen van dr. Kolff worden bekeken. Al met al was het een zeer geslaagde middag. De afwisseling tussen informatieve en verhalende lezingen maakte het een prettig symposium. Complimenten voor de organisatie en de sprekers!


Welkom op de website van World Kidney Day!

Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Waarom WKD?
Met WKD willen we mensen bewust maken van het belang van onze nieren en de frequentie en de impact van nierziekten terugdringen.

Lees meer arrow1
Doelen World Kidney Day
  • Bewustwording van het belang van onze nieren
  • Meer begrip creŽren voor nierpatiŽnten
  • Frequentie en impact van nierziekten terugdringen
  • Stimuleren van preventief gedrag
Programma

Contact

NierpatiŽnten Vereniging Nederland
Postbus 284
1400 AG Bussum

Bezoekadres
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
Secretariaat: secretariaat@nvn.nl

Routebeschrijving