Bekijk de achtergrondfoto

Ik hoop heel oud te worden

‘Het is goed voor je nieren als je niet meer dan 2 gram zout per dag gebruikt.’ Dat was het advies van de specialist toen bij Aranka Wessels een nierziekte werd geconstateerd. Aranka wilde toch lekker blijven eten. Hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe ga je verder met je leven dat zo anders is geworden?     

In de sfeervolle loft van de 36-jarige Aranka Wessels en haar man ruikt het naar kerrie en bloemkool. Hier is een overheerlijke soep in de maak. Dat er geen zout in zit, moet je weten.

Kan ongezouten eten dan ook smaakvol zijn? Ja, is de ervaring van Aranka. Toen ze een nierziekte kreeg, gaf de specialist haar het advies om niet meer dan 2 gram zout per dag te gebruiken. Dat is ongeveer 1/5 van wat iemand gemiddeld per dag aan zout binnenkrijgt. ‘Ik houd erg van lekker eten. Mijn eerste reactie was: Dat houd ik erin.’ Maar hoe doe je dat?

Aranka gaat snuffelen op internet. Ze wordt niet vrolijk van wat ze tegenkomt. In haar verzameling kookboeken vindt ze wel inspiratie, vooral in die van de Israëlische Yotam Ottolanghi en het Britse River Cottage. Aranka gaat experimenteren: zout weglaten, kruiden toevoegen én werken met verse producten. ‘Ik was al van de antipakjesbrigade en kookte alles vers, ook omdat dat gezonder is.’

Goed voor jezelf zorgen

De nierziekte van Aranka is bij toeval ontdekt. ‘Mijn haar werd heel dun en viel uit, echt in bossen tegelijk.’ Uit bloedonderzoek blijkt dat een ontstekingswaarde iets verhoogd is. Die waarde klimt langzaam verder omhoog. De huisarts verwijst Aranka naar een internist en die ontdekte een nierziekte: IgA-nefropathie. Hierbij raken de nierfilters ontstoken en daardoor gaat de nierfunctie achteruit.

Aranka krijgt medicijnen om de ontsteking van de nierfilters tegen te gaan. Ze let streng op haar dieet en dat komt de nierfunctie ten goede. Die is nu al jaren stabiel op 60, 70 procent. ‘Ik wil zo lang mogelijk in goede conditie blijven’, vertelt Aranka. Ze sport drie, vier keer in de week. ‘Ik wil aan mijn gezondheid doen wat ik kan doen. Als het in de toekomst dan toch slechter gaat, hoef ik mezelf tenminste niets te verwijten.’

Aranka heeft allerlei manieren gevonden om het dieet vol te houden. ‘Doordeweeks houd ik me er heel erg streng aan, dan heb ik in het weekend wat meer speelruimte. En ik krijg er een kick van om de smaak van een gerecht op te peppen met geitenkaas of mozzarella. Een klein beetje is al genoeg als je geen zout meer gewend bent. Af en toe spring ik uit de band. Als ik de halfjaarlijkse controlebeurt bij de specialist achter de rug heb, gaan mijn man en ik uit eten. We bestellen dan bijvoorbeeld sushi met zoute sojasaus.’

Vol smaak

Lekker eten is belangrijk voor Aranka. ‘Lekker koken voor mijn man of vrienden, gezellig samen eten of uit eten gaan, daar kan ik intens van genieten.’ Al experimenterend ontdekt Aranka welke gerechten smaakvol zijn zonder zout. De Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken zijn favoriet. ‘Die gerechten hebben veel smaakopbouw. Je kunt het zout dan makkelijker weglaten. Aardappels, groente en vlees zonder zout, of ongezouten Hollandse groentesoep vind ik ook niet lekker. Sommige dingen moet je gewoon niet willen maken.’

Aranka’s recepten vinden gretig aftrek in haar vriendenkring en bij mensen die ook een zoutbeperking hebben. Zo is het idee voor haar blog ontstaan. Zo’n vijf- tot zesduizend mensen weten dat elke maand weer te vinden. Aranka krijgt veel enthousiaste reacties. ‘Mensen zeggen: hè, wat ben ik blij met je blog. Wat is het fijn dat zoutloos eten niet flauw en smakeloos hoeft te zijn.’

Genieten

Koken is niet de enige passie van Aranka. Ze houdt erg van sporten en geniet van haar vrijwilligerswerk als activiteitenbegeleidster bij mensen met hersenletsel. Een paar jaar geleden is ze vanwege haar nierziekte en andere gezondheidsproblemen gestopt met betaald werk. ‘Daar heb ik wel een paar jaar mee geworsteld. Vrienden zijn nog volop carrière aan het maken. Het thuiszitten voelde onrustig.

Nu heb ik een balans gevonden. Ik kan zelf mijn tijd indelen. Als ik weer eens een ontsteking heb of heel erg moe ben, doe ik minder. En: ik kan heel erg genieten, soms al van kleine dingen. Vanmorgen ging ik vroeg hardlopen en zag de zon opkomen. Prachtig was dat! Ik ben een positief mens, ook al had ik mijn ziekte liever niet gehad. Ik ben gelukkig in mijn leven en met mijn man. Ik hoop heel oud te worden.’

De recepten van Aranka staan op haar blog: www.natriumarm.eu


Welkom op de website van World Kidney Day!

Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Waarom WKD?
Met WKD willen we mensen bewust maken van het belang van onze nieren en de frequentie en de impact van nierziekten terugdringen.

Lees meer arrow1
Doelen World Kidney Day
  • Bewustwording van het belang van onze nieren
  • Meer begrip creŽren voor nierpatiŽnten
  • Frequentie en impact van nierziekten terugdringen
  • Stimuleren van preventief gedrag
Programma

Contact

NierpatiŽnten Vereniging Nederland
Postbus 284
1400 AG Bussum

Bezoekadres
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
Secretariaat: secretariaat@nvn.nl

Routebeschrijving