Bekijk de achtergrondfoto

Nierfalen

Bij vele tienduizenden Nederlanders werken de nieren niet goed. Dan is er sprake van nierfalen, nierschade of nierinsufficiëntie. Nierfalen kan diverse oorzaken hebben. Het kan een gevolg zijn van een ongezonde eet- en leefwijze, maar ook van een nierziekte. Ook kan nierfalen ontstaan als complicatie bij een andere ziekte. Sommige aandoeningen genezen vanzelf of kunnen goed behandeld worden. Andere leiden tot blijvende nierschade, ook wel chronische nierinsufficiëntie genoemd. In dat geval is de behandeling gericht op het vertragen van de teruglopende nierfunctie om een nierfunctievervangende behandeling zo lang mogelijk uit te stellen.

Achteruitgaande nierfunctie

De nieren hebben een grote reservecapaciteit. Gaat de nierfunctie achteruit, dan hebben de meeste mensen dat in eerste instantie niet eens in de gaten. Pas als de nieren nog maar voor 30% werken, ontstaan er klachten, zoals slepende vermoeidheid die niet overgaat door rusten, gebrek aan eetlust, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. De schade aan de nieren is dan al zo ernstig, dat de nierfunctie verder achteruit zal gaan.

Als de nieren nog maar voor 20% werken, spreken we van de predialysefase. Als de nierfunctie 10 - 15% is, wordt een nierfunctievervangende behandeling nodig. Dat kan transplantatie of dialyse zijn. Hoe snel de nierfunctie achteruitgaat, verschilt van persoon tot persoon. De nierfunctie kan heel langzaam achteruitgaan of heel snel. Er kunnen ook periodes zijn waarin de nierfunctie stabiel blijft.

Vormen van nierfalen

  • Acute nierproblemen
    Bij acute nierproblemen ontstaan de klachten erg snel: binnen enkele uren, dagen of weken. De nieren produceren minder of geen urine meer en de urine kan een roodbruine kleur krijgen. Doordat het lichaam vocht vasthoudt, gaat de bloeddruk omhoog. Het overtollige vocht kan leiden tot kortademigheid, benauwdheid en vochtophoping onder de huid (oedeem). Daarnaast kan er misselijkheid optreden en een vermindering van de eetlust. De behandeling is gericht op herstel van de nierfunctie.
  • Chronische nierproblemen
    Bij chronische nierproblemen werken de nieren gedurende langere tijd minder goed. Er wordt dan ook wel gesproken over chronisch nierfalen. Bij chronisch nierfalen is er blijvende schade aan het nierweefsel. Dit kan het gevolg zijn van een nierziekte of een complicatie bij een andere aandoening. Het doel van de behandeling is de achteruitgang in nierfunctie te stoppen of zo veel mogelijk te vertragen.

Verschillende nierziekten

Er bestaat een grote hoeveelheid aan nierziekten en nieraandoeningen, elk met hun eigen symptomen en behandelwijzen. Een overzicht van nierziekten vindt u op de website van de NVN.


Welkom op de website van World Kidney Day!

Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Waarom WKD?
Met WKD willen we mensen bewust maken van het belang van onze nieren en de frequentie en de impact van nierziekten terugdringen.

Lees meer arrow1
Doelen World Kidney Day
  • Bewustwording van het belang van onze nieren
  • Meer begrip creŽren voor nierpatiŽnten
  • Frequentie en impact van nierziekten terugdringen
  • Stimuleren van preventief gedrag
Programma

Contact

NierpatiŽnten Vereniging Nederland
Postbus 284
1400 AG Bussum

Bezoekadres
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
Secretariaat: secretariaat@nvn.nl

Routebeschrijving