Bekijk de achtergrondfoto

Functie van de nieren

De nieren zijn een zeer bijzonder en belangrijk orgaan. Elke dag helpen ze het lichaam om nuttige stoffen aan te maken en om afvalstoffen te verwijderen. De nieren hebben 3 functies:  

Afvalstoffen uit het bloed verwijderen

In het bloed zitten allerlei stoffen die nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Zo transporteert het zuurstof naar de cellen. In het bloed zitten ook afvalstoffen, bijvoorbeeld van de spieren. Die afvalstoffen zijn schadelijk voor het lichaam en moeten worden opgeruimd. Dat is het werk van de nieren.

Vocht- en zoutbalans regelen

Het lichaam bestaat voor tweederde deel uit water. Het lichaam kan alleen goed werken als de hoeveelheid vocht zo veel mogelijk gelijk blijft. De nieren zorgen daarvoor. Na veel drinken produceren ze extra urine en bij veel zweten minder. De nieren zorgen er ook voor dat het zoutgehalte van het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.

Hormonen aanmaken

Een hormoon is een signaalstofje dat in een orgaan wordt aangemaakt. Het stroomt via het bloed naar andere delen van het lichaam en zet de cellen waar het voor bedoeld is, aan het werk. De nieren maken:

  • Renine, een hormoon dat een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk.
  • Erytropoëtine (epo), stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes (erytrocyten).
  • Ook zorgen de nieren ervoor dat het prehormoon vitamine D3 omgezet wordt in actief vitamine D. Die zorgt ervoor dat het lichaam kalk in de botten kan opnemen.

Welkom op de website van World Kidney Day!

Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Waarom WKD?
Met WKD willen we mensen bewust maken van het belang van onze nieren en de frequentie en de impact van nierziekten terugdringen.

Lees meer arrow1
Doelen World Kidney Day
  • Bewustwording van het belang van onze nieren
  • Meer begrip creŽren voor nierpatiŽnten
  • Frequentie en impact van nierziekten terugdringen
  • Stimuleren van preventief gedrag
Programma

Contact

NierpatiŽnten Vereniging Nederland
Postbus 284
1400 AG Bussum

Bezoekadres
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
Secretariaat: secretariaat@nvn.nl

Routebeschrijving