Bekijk de achtergrondfoto

De werking van de nieren

De meeste mensen hebben twee nieren. Een nier is een boonvormig orgaan van ongeveer 12 cm en een gewicht van circa 160 gram. De nieren liggen achter in de buikholte aan weerszijden van de wervelkolom, ongeveer ter hoogte van de taille. De nieren bestaan uit drie delen: de schors, het merg en het nierbekken.

Schors

De schors is de buitenste laag. Hierin liggen zogenaamde nefronen. Dit zijn kleine filtertjes waar het bloed van de slagader doorheen wordt geperst. De filtertjes zuiveren het bloed en halen er overtollig vocht uit. De vloeistof die zo ontstaat, heet voorurine.

Merg

De filtertjes maken een grove schifting. In het middelste deel van de nieren, het merg, vindt een fijnere filtering plaats. De voorurine stroomt er door buisjes die in een piramidevorm liggen. Nuttige stoffen en een deel van het vocht worden weer opgenomen.

Nierbekken

De rest van het vocht en de afvalstoffen stromen naar het nierbekken (pyelum). Deze vloeistof heet urine. De urine stroomt van het nierbekken via de urineleider (ureter) naar de blaas en dan via de urinebuis (urethra) naar buiten.

Via de nierslagader (rood), een zijtak van de aorta, komt het bloed dat gezuiverd moet worden de nier binnen. Wanneer het bloed gezuiverd is, verlaat het de nier via de nierader (blauw) die uitmondt in de onderste holle ader. Per uur stroomt er ongeveer 60 liter bloed door de nieren. Dat betekent dat het bloed elke dag meer dan 200 keer door de nieren stroomt en wordt gezuiverd.

 


Welkom op de website van World Kidney Day!

Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Waarom WKD?
Met WKD willen we mensen bewust maken van het belang van onze nieren en de frequentie en de impact van nierziekten terugdringen.

Lees meer arrow1
Doelen World Kidney Day
  • Bewustwording van het belang van onze nieren
  • Meer begrip creŽren voor nierpatiŽnten
  • Frequentie en impact van nierziekten terugdringen
  • Stimuleren van preventief gedrag
Programma

Contact

NierpatiŽnten Vereniging Nederland
Postbus 284
1400 AG Bussum

Bezoekadres
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
Secretariaat: secretariaat@nvn.nl

Routebeschrijving